
Valoisassa nukkuminen voi olla yllättävän haitallista.
Pitkät valoisat yöt kuuluvat suomalaisen kesän tunnelmaan. Moni rakastaa valoa, joka viipyilee horisontissa vielä keskiyölläkin. Mutta samalla kun nautimme luonnonvalon runsaudesta, emme välttämättä tule ajatelleeksi, millaisia vaikutuksia sillä voi olla kehollemme – erityisesti uneen ja sydänterveyteen.
Pohjoisilla leveysasteilla – kuten Suomessa ja Ruotsissa – aurinko ei juuri laske kesällä. Tämä jatkuva valoisuus voi häiritä melatoniinin eli niin sanotun unihormonin eritystä, joka säätelee vuorokausirytmiämme. Seurauksena voi olla vaikeuksia nukahtaa, lyhentynyt unen kesto ja heikentynyt unen laatu.
Tuore australialaistutkimus nostaa esiin huolestuttavia havaintoja siitä, kuinka pitkään jatkuva valon aiheuttama vuorokausirytmin häiriintyminen voi vaikuttaa terveyteemme. Tutkijoiden mukaan häiriintynyt unirytmi lisää stressiä ja vaikuttaa haitallisesti verenpaineeseen – mikä voi pitkällä aikavälillä kasvattaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti viittä yleistä sairautta: sepelvaltimotautia, sydäninfarktia, sydämen vajaatoimintaa, eteisvärinää ja aivohalvausta. Tulokset osoittivat, että mitä kirkkaampi ympäröivä valo on yöllä, sitä suuremmaksi kasvaa riski sairastua johonkin näistä sairauksista.
Yöllä valolle altistuminen – oli kyseessä sitten katuvalo, puhelimen sinivalo tai yövalo makuuhuoneessa – voi häiritä kehon sisäistä kelloa. Asiantuntijoiden mukaan jo pienikin valonlähde voi aiheuttaa sen, että sydämen syke tihenee, verenpaine kohoaa ja veren hyytymistekijät aktivoituvat.
Siksi suositus on selkeä: pyri nukkumaan mahdollisimman pimeässä huoneessa. Pimentävät verhot, silmälaput ja kaikkien valolähteiden sammuttaminen ennen nukkumaanmenoa voivat olla yksinkertaisia, mutta tehokkaita keinoja suojata sydäntäsi.
Kesäyön valo voi tuntua romanttiselta ja tunnelmalliselta, mutta se ei ole aina hyväksi kehollemme. Unihormonin eritys häiriintyy, uni lyhenee ja sydän voi kärsiä. Onneksi pienillä arjen valinnoilla – kuten makuuhuoneen pimennyksellä – voit vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiisi. Nuku pimeässä, suojele sydäntäsi.
LUE MYÖS:
- Lämpöhalvaus: Oireet, ensiapu ja milloin soitat 112
- Tutkijat: Uni ehkäisee ennenaikaisen kuoleman riskiä naisilla