 
                                                                                                            Uudistuneet ravitsemussuositukset nostivat vitamiinin saantisuosituksia, joka voi auttaa ehkäisemään myös muistisairautta.
Ravitsemussuositukset ovat hyvä ohjenuora niin kokeille, työ- ja koulurokaloille kuin jokaiselle kansalaiselle.
Suosituksissa kerrotaan muun muassa tasapainoisen ruokavalion muodostamisesta ja riittävästä syömisestä. Tämän lisäksi suosituksissa paneudutaan myös vitamiineihin ja hivenaineisiin.
Yksi näistä on C-vitamiini, jolla on monia tärkeitä tehtäviä ihmiskehossa.
”C-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina. Sitä tarvitaan mm. kollageenisynteesissä, joka vaikuttaa rustojen, jänteiden, verisuonten ja ihon rakenteisiin,” suosituksessa kerrotaan.
Viime vuonna julkaistuissa uusissa ravitsemussuosituksissa C-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin aikaisemmasta 75 milligrammasta uuteen 95–110 milligramman suosituksiin. Naisten suositellaan saavan 95 milligrammaa ja miesten jopa 110 milligrammaa päivässä.
Mutta miksi tasoja on nostettu? Yksi syy saattaa olla siinä, että kyseisellä vitamiinilla on runsaasti terveyshyötyjä, joita käymme läpi seuraavaksi.
1. Tukee kollageenisynteesiä
Terveystalon mukaan c-vitamiini on kehon kollageenisynteesille välttämätön aine. Kollageenilla on kehossa tärkeä rooli muun muassa sidekudosten ja nivelsiteiden rakentumisessa ja vaikuttaa siten muun muassa ihon, verisuonien ja jänteiden terveyteen.
2. On antioksidantti
C-vitamiini on antioksidantti, mikä tarkoittaa sitä, että se parantaa solujen terveyttä ja suojaa niitä vaurioitumiselta. Yksi C-vitamiinin tehtävistä on taistella kehon niin sanottuja ”vapaita radikaaleja” vastaan, jootka voivat aiheuttaa soluvaurioita ja esimerkiksi nopeuttaa ikääntymisen merkkejä.
3. Vahvistaa vastustuskykyä
Vaikka C-vitamiini ei itsessään voi estää ketään sairastumasta, sillä on tärkeä rooli kehon vastustuskyvyn toiminnassa. Healthlinen mukaan C-vitamiini muun muassa edistää veren valkosolujen muodostumista, jotka ovat tärkeitä kehon työkaluja tulehdusten ja sairauksien selättämisessä.
4. Auttaa raudan imeytymisessä
Raudan saanti on keholle tärkeää, mutta elimistö ei käytä kaikkea rautaa yhtä tehokkaasti. C-vitamiini auttaa kehoa muuntamaan vaikeasti imeytyvät rautamuodot sellaisiksi, joita kehomme on helpompi käyttää. Siksi onkin hyvä käyttää rautatablettia yhdessä C-vitamiinin kanssa, mikäli rautatasot ovat matalalla
5. Saattaa suojata muun muassa Alzheimerilta
Joidenkin tutkimusten mukaan C-vitamiini voi auttaa ennaltaehkäisemään tai pienentämään mahdollisuutta sairastua vakaviin tauteihin. Tutkimusten mukaan muun muassa niin kutsuttu hapetusstressi on liitetty esimerkiksi muistin heikkenemiseen ja muistisairauksien – kuten Alzheimerin kehittymiseen.
Hapetusstressissä kehon vapaiden radikaalien ja antioksidanttien tasapaino järkkyy ja siten myös solujen vaurioituminen on todennäköisempää. Tutkimusten mukaan C-vitamiini on linkitetty kohonneeseen kykyyn ajatella ja muistaa. Samalla toinen tutkimus on löytänyt, että Azheimer-potilaiden C-vitamiinin tasot ovat olleet vertailuryhmää matalampia.
Myös näyttöä siitä, että C-vitamiini voi auttaa syöpähoidoissa, on saatu. Toisaalta C-vitamiinin hyödyt syövän hoidossa ja ehkäisemisessä vaativat lisätutkimuksia.
Kuinka paljon ja mistä?
Vaikka C-vitamiinilla on paljon etuja, voi sitäkin saada liikaa. Esimerkiksi Alzheimerin ehkäisyn kannalta ravintosuositusten ylittävällä C-vitamiinin saannilla ei ole tehokkaampaa vaikutusta muistille.
C-vitamiinin yliannostukset ovat harvinaisia, sillä ylimääräinen aine liukenee veteen ja poistuu kehosta virtsan mukana. Mikäli C-vitamiinia saa kuitenkin alkaa esiintyä, jos sitä saa vuorokaudessa yli 3000 milligrammaa. Liiallinen C-vitamiinin saanti voi johtaa muun muassa ripuliin, ilmavaivoihin, virtsakiviin sekä virtsahapon lisääntymiseen.
Monille riittävä C-vitamiinin saanti voi yliannostuksen sijaan olla haasteellista. Koska aine on keholle tärkeää, on myös hyvä tietää, mistä sitä parhaiten saa. Ravinnosta parhaiten C-vitamiinia per 100 grammaa saa muun muassa Guavasta (228mg), kiivistä (67mg), appelsiinista (51mg), ruusunmarjasta (601mg) ja paprikasta (185-205mg).
 
									 
									 
                                     
                                     
                                     
                                    