Lääkäri varoittaa: 4 ruokaa, joita ei koskaan saa syödä homeisena

Moni meistä on ollut tilanteessa, jossa menemme keittiöön tekemään voileipää tai nappaamaan jugurttia vain huomataksemme, että elintarvike on ehtinyt homehtua.

Joidenkin ruokien kohdalla saatamme ajatella, ettei pieni home haittaa – kun sen leikkaa pois, loput ruoasta voi syödä, eikö niin?

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, ja se, miten home leviää kussakin elintarvikkeessa, vaihtelee paljon. Joskus homeen syöminen voi aiheuttaa lievää pahoinvointia mutta pahimmillaan tuho elimistölle voi olla vakavaa.

Toksikologian eli haitallisten aineiden tutkimuksen lääkäri Brad Reisfeld on paljastanut karun totuuden – homeisen ruoan kanssa ei kannata pelleillä.

Tässä on 4 ruokaa tai ruoka-ainetta, joita Reisfeldin ja Daily-Mailin mukaan ei tulisi koskaan syödä homeisena.

1. Liha

Liha on ehkä yksi itsestään selvimmistä ruoka-aineista, jota ei tule missään nimessä syödä homeisena.

Reisfeldin mukaan lihaa ei tulisi syödä lainakan viimeinen käyttöpäivä -merkinnän jälkeen. Suurin syy on se, että lihan pilaantumiseen vaikuttaa hometta ennen bakteerit.

Vaikka nämä bakteerit voivat muuttaa lihan koostumusta limaisemmaksi, ne eivät yleensä aiheuta huomattavaa hajumuutosta. Tämän takia päivämäärämerkintöjen kanssa on syytä olla tarkkana.

Lääkärin mukaan pilaantunut liha voi itsessään aiheuttaa pahoinvointia ja päänsärkyä, mutta juuri bakteerikanta on se, mistä tulee olla huolissaan.

Kun liha on homeessa, pilaantuminen on edennyt jo pitkälle. Kuva: Shutterstock

Yleisimmin tunnettuja haitallisia, pilaantuneessa lihassa ilmeneviä bakteereja ovat muun muassa E coli – joka voi pahimmillaan johtaa ruoansulatuskanavan sairauksiin ja munuaissairauteen – sekä salmonella, joka aiheuttaa kivuliasta myrkkyä.

Vaarallisia, vähemmän tunnettuja bakteereja lihassa ovat myös Campylobacter jejuni -bakteeri, joka aiheuttaa ripulia, vatsakramppeja ja kuumetta sekä Clostridium botulinum joka tuottaa botuliinitoksiinia.

Harvinaisissa tapauksissa Campylobacter jejuni -bakteeri voi saada kehon immuunijärjestelmän hyökkäämään omiin hermoihinsa, mikä johtaa tilapäiseen halvaantumiseen. Clostridium botulinumin tuottamat bakteerit taas tappavaa jo pieninä määrinä – ja voi piileksiä väärin säilytetyissä tai säilykelihassa. 

Lihan kanssa ei siis todellakaan kannata ottaa riskiä, vaan pilaantunut liha on suosiolla heitettävä pois.

2. Hedelmät

Homeisiin hedelmiin ja marjoihin suhtaudutaan usein kevyemmin, mutta nekään eivät ole immuuneja pilaantumiselle.

– Kun hedelmät ruhjoutuvat tai ylikypsyvät tai kun niitä säilytetään kosteissa olosuhteissa, home voi helposti tarttua niihin ja alkaa tuottaa haitallisia aineita”, Reisfeld kuvailee Conversation- lehdelle.

Hedelmiin useimmiten muodostuu pilantumisen myötä pörröistä, mustaa, keltaista tai vihreää laikkumaista hometta. Tämänlainen home voi muodostaa mykotoksiini -nimistä myrkyllistä ainetta, joka voi johtaa myrkytykseen.

Myotoksiiniinin aiheuttama myrkytyksen eli myotoksikoosin oireet vaihtelevat flunssan kaltaisesta sairaudesta, vakaviin komplikaatioihin, kuten elinvaurioihin ja syöpään.

Homeiset hedelmät voivat olla monelle tuttu näky. Kuva: Shutterstock

Hedelmissä voi esiintyä eritoten tiettyä sinihometyyppiä, Penicillium expansumia eli patuliinia. Sen tuottamat aineet heikentävät ihmiskehon solujen toimintoja ja vahingoittavat kehon DNA:ta, proteiineja ja rasvoja. 

Suurina määrinä patuliini voi aiheuttaa vaurioita tärkeimmille elimille, kuten munuaisille, maksalle, ruoansulatuskanavalle ja immuunijärjestelmälle.

Reifeld muistuttaa, että vaikka näkisimme hometta vain yhdessä kohdassa hedelmää, home todellisuudessa on jo levinnyt pidemmälle sienirihmastona.

– Erityisesti pehmeiden hedelmien kohdalla, joissa sienirihmasto kasvaa helpommin, on turvallisinta heittää homeiset yksilöt pois. Kovien hedelmien kohdalla homeiden osien pois leikkaaminen on omalla vastuulla ok tehdä joskus.

3. Viljat

Homehtuneeseen leipään pätevät samat säännöt kuin kahteen ensimmäiseen esimerkkiin. Vaikka tuntuisi helpolta leikata homeinen kulma pois ja syödä loput tuotteesta on syytä miettiä kahdesti.

Reisfeldin mukaan viljoja sekä pähkinöitä pilaavat yleensä kaksi hometyyiipä Aspergillus flavus ja A. parasiticus.

Nämä myrkyt voivat vapauttaa aflatoksiineiksi kutsuttuja mykotoksiineja, jotka voivat aiheuttaa mutaatioita soluissa DNA:n kautta.

Toistuva altistuminen näille aineille on liitetty maksavaurioihin ja se on jopa yhdistetty maksasyöpään.

Jotkut leivät homehtuvat helposti rakenteensa vuoksi. Kuva: Shutterstock

Toinen viljoissa esiintyvä hometta aiheuttava bakteeri on fusarium. Tämä aine voi tuottaa toksiineja, jotka vahingoittavat soluja ja ärsyttävät ruoansulatuskanavaa. Ne myös vaikuttavat siihen, miten kehon solujen ulkokalvot muodostuvat.

Lääkärin mukaan leipä on erityisen herkkä näille hometyypeille sen huokoisen rakenteen vuoksi. Toisaalta niitä voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä. Myös homeisilta vaikuttavat jyvät, siemenet ja pähkinät on syytä heittää pois.

– Erityisesti aflatoksiinien tiedetään aiheuttavan voimakkaasti syöpää, lääkäri korostaa.

4. Juusto

Homejuustot ja homeiset juustot ovat kaksi hieman eri asiaa – mutta näin ollen home juustossa ei ole aina pahasta.

Vaikka useat juustot, kuten Roquefortin ja Stiltonin, sekä brie ja camembert sisältävät hometta, kyse on kemiallisesti valmistetusta homeesta. Pörröistä, orgaanisesti juuston pinnalle ilmennyttä hometta ei siis kannata syödä.

Ei-toivotut homemuodot näyttävät usein nukkamaisilta tai jauhemaisilta. Ne ovat usein myös olla omituisen värisiä, kuten vihertävän mustia tai punaisia.

Juustoissa esiintyy yleisimmin kahta homelajia, Aspergillisia sekä Penicillium commune. Jälkimmäinen kahdesta on erityisen haitallinen ja se voi heikentää hermoston ja lihasten toimintaa sekä aiheuttaa vapinaa ja hermosto-oireita.

Tältä näyttää homeinen juusto, jossa ei kuuluisi olla hometta. Kuva: Shutterstock

Juustoissa pätee kuitenkin Reisfeldin mukaan sama säätö kuin hedelmissä. Pehmeät juustot kannattaa heittää pois heti kun hometta näkyy, kun taas kovien juustojen kanssa on enemmän kikkailuvaraa.

Pehmeissä juustoissa kuten tuorejuustossa ja Ricottansa on enemmän huokoisuutta ja nestettä, jotka edesauttavat homerihmastojen syntymistä. Kovien juustojen kuten cheddarin ja parmesaanin kohdalla voi kuitenkin käyttää maalaisjärkeä.

– Turvallisinta on leikata ainakin parin kolmen sentin päästä homeisen kohdan ympäriltä mutta varo koskemasta homeeseen veitsellä, Reisfeld neuvoo.

LUE MYÖS:

 

Lue lisää aiheesta...