
Moni yrittää pelastaa kastuneen puhelimen suositulla kikalla – vaikkei kannattaisi.
Aurinko paistaa, järvet houkuttelevat uimaan ja ulkoilma kutsuu viettämään aikaa kevyemmissä vaatteissa. Mutta samalla, kun nautimme kesästä, kännykät ovat suuremmassa vaarassa kuin koskaan. Vahinkoja sattuu – ja paljon.
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan matkapuhelinvahinkojen määrä kasvaa kesäkuukausina jopa 90 prosenttia verrattuna vuoden pimeimpiin kuukausiin, marras–joulukuuhun. Kesän huolettomuus ja aktiivisuus näkyy valitettavasti myös puhelinvahinkotilastoissa.
– Vahinkodatamme mukaan noin 15 prosentissa kännykän hajoamisista on ollut tavalla tai toisella kostea meininki – tyypillisesti puhelin on uinut joko järvessä, meressä tai vessanpöntössä, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Antti Määttänen tiedotteessa.
Kastuminen on siis varsin yleinen vaara, ja vesi voi tuhota älylaitteen yllättävän nopeasti. Vaikka monissa uudemmissa malleissa onkin vedenkestävyyttä, IP-luokitus kannattaa tarkistaa jo ennen puhelimen ostoa.
Riisi ei pelasta – näin toimit oikein
Moni suomalainen turvautuu vanhaan kotikonstiin eli puhelimen laittamiseen riisipussiin. Mutta tämä neuvo ei vakuutusyhtiön mukaan ole tehokas – itse asiassa se voi jopa vahingoittaa puhelinta entisestään.
– WC-pöntössä uittamisen tai meriveteen putoamisen jälkeen pikainen huuhtelu puhtaalla vedellä on paikallaan. Ennen tätä sammuta puhelin, jos voit. Kuivaa tämän jälkeen puhelimen ulkopinta pyyhkeellä, liinalla tai vaikka paidan hihalla. Poista SIM-kortti ja sen kelkka, Määttänen neuvoo.
Kuivausta voi tehostaa esimerkiksi pöytätuulettimella, mutta vältettävä on kaikki kuumuus: hiustenkuivain, sauna tai uuni voivat pahentaa tilannetta. Riisin sijaan hyväksi vaihtoehdoksi mainitaan silikageelipussit, joita löytyy usein esimerkiksi uusista kengistä tai merileväpakkauksista. Suljettu astia ja silikageeli voivat auttaa laitteen kuivumisessa.
Älä kiirehdi – kuivuminen voi kestää jopa kaksi päivää
Valmistajien mukaan puhelimen kuivuminen voi viedä jopa kaksi vuorokautta, ja tänä aikana laitetta ei tule laittaa päälle tai laturiin. Jos epäilet, että puhelin on saanut kosteusvaurion, voi olla järkevää käydä huoltoliikkeessä tarkistuttamassa laite.
Kesällä vahinkoja ei voi täysin estää, mutta niitä voi vähentää. Esimerkiksi vesitiivis kännykkäkotelo voi pelastaa paljon – varsinkin, jos vietät aikaa veden äärellä tai harrastat liikuntaa ulkosalla.
Kesä tuo valoa ja iloa – mutta myös vaaroja kännyköille. Kastuneet puhelimet ovat valitettavan yleinen ilmiö, mutta oikeilla toimilla voit pelastaa tilanteen. Unohda riisipussi ja turvaudu sen sijaan asiantunteviin konsteihin.
LUE MYÖS:
- Vältä nämä 7 virhettä keittiöveitsen kanssa
- 11 asiaa, joita ei koskaan pitäisi laittaa kuivausrumpuun