Christoffer Strandbergilta raju kannanotto: ”Tikittävä pommi”

Näyttelijä ja juontaja Christoffer Strandberg on julkaissut voimakkaan kannanoton koulujen muuttuvasta ilmapiiristä – ja varsinkin poikien pahoinvoinnista.

Christoffer Strandbergin Instagramissa jakamansa kirjoitus on herättänyt laajaa keskustelua ja saanut osakseen sekä kiitosta että syvää pohdintaa.

Strandberg viittaa Helsingin Sanomien uutiseen, jossa kerrottiin koulujen huolestuttavasta kehityksestä: lisääntyneistä rasistisista huuteluista, homottelusta, natsitervehdyksistä, kiusaamisesta ja jopa väkivallanteoista.

Hän nostaa esiin Pirkkalan tapauksen, jossa teini-ikäinen poika puukotti koulutovereitaan.

– Yksittäistapaus? Ei todellakaan, Strandberg kirjoittaa.

”Suurin osa häiriköistä on poikia”

Strandbergin mukaan kyseessä ei ole enää yksittäinen ongelma, vaan laajempi ilmiö, joka kumpuaa monista eri syistä: vanhempien asenteista, koulujen resurssipulasta ja diginatiiveiksi kasvaneiden lasten jatkuvasta ruutuajasta.

– Ja minkälaista käytöstä ja puhetta nykynuorilta voi odottaa kun miettii kuinka ala-arvoista ja vihamielistä puhetta viljellään jo eduskunnan huipulta? Onko ihme, että kouluissa toistuu äärioikeiston mantra: maahanmuuttajat, homot, naiset ja köyhät kyykkyyn.

Mutta hänen mukaansa yksi asia jää liian usein sanomatta ääneen:

– Mielestäni emme puhu tarpeeksi tämän tikittävän pommin yhdestä pääaineksesta: meistä miehistä. Sillä fakta on se, että suurin osa koulujen häiriköistä ovat poikia, Strandberg kirjoittaa.

Hän kritisoi vahingollista mieskuvaa, jossa pojilta odotetaan karskia ulkokuorta ja kyvyttömyyttä tunteiden käsittelyyn. Hän muistuttaa, että tällainen ajattelumalli tekee pojista hauraita – ei vahvoja.

– Poika, joka oppii, että tunteet ovat pahasta, erilaisuus vaarallista ja, että miehisyys mitataan lihaksien koossa tai rahassa on ihan helvetin hauras olento.

Laaja tuki julkisuuden henkilöiltä

Strandberg julkaisi tekstinsä yhteydessä kuvan itsestään nuorena.

– Kuvassa poika, josta kasvoi mies, joka haluaa muuttaa suuntaa, hän kirjoittaa. Tämä henkilökohtainen näkökulma on selvästi resonoinut monissa – kommenttikentässä ääneen ovat päässeet muun muassa Bess, Maria Veitola ja Teemu Selänne.

– Täyttä asiaa ja arvokasta pohdintaa. Itse laittaisin vanhempien vastuun lasten kasvattamisesta isompaan rooliin. Vanhempien oma esimerkki, kasvatus metodit tekevät joko hirviön tai enkelin… jokainen valitkoon, omansa… itse uskon sääntöihin, kuriin ,rajoihin ja omien tekojen vastuuseen ja niiden kunnioittamiseen, Selänne kirjoittaa.

– Viisaita sanoja. Oon ite työskennellyt varhaiskasvatuksesta pitkään ja tunnistan tuon ilmiön, et kasvatus on ulkoistettu yhteiskunnalle. Samalla tää digiaika ei todellakaan tee lapsille hyvää. Ollaan vanhempina läsnä ihan tavallisessa arjessa,näytetään esimerkkiä ja rajoitetaan ruutuaikaa! Eräs seuraaja puolestaan summaa.

Strandbergin kirjoitus toimii herätyksenä – ei vain koulujen johdolle ja vanhemmille, vaan koko yhteiskunnalle, erityisesti meille aikuisille. Miten tuemme poikiamme kasvamaan miehiksi, jotka tuntevat itsensä ja osaavat kohdata maailman lempeydellä, ei voimalla?

Christoffer Strandbergin sanoissa piilee totuus, joka vaatii kaikkien vanhempien, opettajien ja päättäjien pysähtymistä.

LUE MYÖS: