Kaksi kuollut parsakaaliin Italiassa – 17 sairaalassa

Kaksi ihmistä on kuollut Italiassa parsakaalin takia ja ainakin 17 muun kerrotaan saaneen oireita, jotka ovat vieneet osan jopa teho-hoitoon sairaalaan. Kaiken taustalla epäillään olevan parsakaali.

45-vuotias Tamara D’Acunto menehtyi pian sen jälkeen, kun oli ostanut täytetyn leivän ruokarekasta Etelä-Italiassa. D’Acunto sairastui paninin syömisen jälkeen ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Mitään ei kuitenkaan ollut enää tehtävissä ja nainen kuoli myrkytyksen aiheuttamiin oireisiin.

D’Acunton kuolema oli jo toinen parsakaaliin liittyvä kuolema lyhyen ajan sisällä samalla alueella. Muusikko Luigi di Sarno, 52, menehtyi viime viikolla syötyään parsakaalia ja makkaraa sisältäneen voileivän Diamanten kunnassa samaisella Calabrian alueella Etelä-Italiassa.

Samalla viikolla kahdeksan muuta ihmistä, joukossa myös Di Sarnon perhe, joutuivat sairaalaan oireiden takia. Kauhujen parsakaalien kerrotaankin nyt sairastuttaneen ainakin 17 ihmistä Italiassa ja uhrien joukossa on myös lapsia.

Kuolemien ja sairaustapausten taustalla epäillään olevan botulismi. Kyse on ruokamyrkytyksestä, jonka voi saada pilaantuneesta ruoasta bakteerien tuotettua myrkkyä. Botulismi on vaarallinen, mutta harvinainen tauti, kertoo WHO.

Viranomaiset varoittavat

Viranomaiset ovat nyt vetäneet parsakaalia pois myynnistä koko maassa ja takavarikoineet ruokarekan, josta myrkytyksen saaneet potilaat olivat kuolleet. Kaikki pilaantuneet tuotteet on määrätty takavarikoitavaksi.

Brittilehti Mirrorin mukaan terveysviranomaiset ovat kertoneet botulismiin käytettävän vasta-aineen olevan tiukasti valvottua maan terveysministeriön kautta ja sitä jaetaan ainoastaan myrkytyskeskuksesta.

Ensimmäiset potilaille hoitoon tarkoitetut annokset vasta-ainetta lennätettiin paikalle armeijan varastosta Tarantanosta ja lisää vasta-ainetta on kuljetettu potilaita hoitaviin sairaaloihin myöhemmin Roomasta.

Paikallislehtien mukaan tutkinnassa on käynyt ilmi, että ruokarekan vaunu oli ollut myrkytysten aikaan koko päivän pysäköitynä aurinkoisessa paikassa, mikä on voinut lisätä myrkkyjen muodostumisen riskiä.

Tamara D’Acunto, 45, kuoli syötyään voileivän. Kuva: Facebook.

Kuinka ehkäistä botulismin riskiä

Botulismi on hyvin harvinainen ja maailmanlaajuisesti tapauksia raportoidaan vuosittain vain noin 1000 kappaletta. Myrkytys voi kuitenkin aiheuttaa lihasten halvaantumisen, hengityselinten pysähtymisen sekä kuoleman, mikäli potilas ei saa hoitoa.

Oireet esiintyvät normaalisti noin 12–72 tunnin jälkeen ja niihin kuuluu näön sumentuminen, sammaltava puhe, lihasheikkous sekä väsymys.

THL:n mukaan botulismin riskiä voi ehkäistä välttämällä etenkin kotona valmistettujen säilykkeiden syömistä, mikäli epäilee valmistuksessa voineen tapahtua pieniäkin virheitä. Lisäksi tyhjiöpakatun kalan suhteen on tärkeää seurata valmistajan kertomia lämpötila- ja säilytyssuosituksia.

Terveysviranomaiset painottavat, että botulismin aiheuttavaa hermomyrkkyä ei voi nähdä silmin, haistaa tai maistaa; ja jopa pienet määrät voivat olla hengenvaarallisia. Siksi yleisenä ohjeistuksena neuvotaankin aina mieluummin heittämään mahdollisesti pilaantunut ja vaarallinen ruoka pois.

LUE MYÖS:

 

Lue lisää aiheesta...