Kyyn purema: oireet, ensiapu ja milloin sairaalaan

Käärmeet ja niiden puremat ovat yleinen pelon aihe monille ihmisille. Etenkin kesäaikaan myös Suomen luonnossa voi törmätä monesti käärmeisiin, joista kuitenkin vain yksi on myrkyllinen. Silloinkaan ei ole syytä hätään, kunhan tietää, miten pitää toimia.

Käärmeet ovat kautta aikojen olleet ihmisten pelon aihe ja meillä Suomessakin voi kesän aikana helposti törmätä auringossa paistatteleviin matelijoihin. Vaikka käärmeet ja niiden puremat voivatkin aiheuttaa pelkoa, niin hyvä uutinen on se, että kyyn purema on harvoin ihmiselle hengenvaarallinen.

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen luonnossa esiintyvä käärme ja niiden puremia tapahtuu vuosittain tilastojen valossa noin 50-150 kappaletta. Toinen Suomessa luonnonvaraisena elävä käärmelaji on rantakäärme, joka ei ole myrkyllinen, eikä sen puremakaan siksi ole vaarallinen.

Edellinen tilastoitu kyykäärmeen pureman aiheuttama kuolemantapaus on sattunut Suomessa vuonna 1998 ja sitä edeltävä vuonna 1984, joten suurta syytä pakokauhuun ei siis ole, vaikka kyykäärme pääsisikin puremaan.

Kyyn ja rantakäärmeen erottaa toisistaan ulkonäön perusteella. Rantakäärmeen paras tuntomerkki on kaulan molemmin puolin näkyvät keltaiset läiskät. Jotkut rantakäärmeet ovat kuitenkin kokonaan mustia, jolloin myös läikät puuttuvat.

Rantakäärmeen pää on pyöreä, kun taas kyyllä kolmiomaisen kulmia. Rantakäärmeen selästä ei koskaan myöskään löydy kyylle ominaista sahakuviota, josta käärmeet erottaa kaikkein helpoiten.

Miten tunnistaa kyyn purema

Kyykäärme käyttää myrkkyä saalistamiseen ja puolustautumiseen. Useimmiten kyyt pakenevat ja välttävät ihmisiä, mutta yllätettyinä tai itsensä uhatuksi kokiessaan käärme voi puolustautua puremalla.

Kyyn pureman tunnistaa siitä, että se näkyy iholla kahtena pienenä pistosreikänä, jotka ovat noin 3-10 millimetrin päässä toisistaan. Terveiskirjaston mukaan jälki voi toisinaan olla kuitenkin myös lähes huomaamaton. Joskus puremakohdassa voi olla vain yksi tai jopa neljäkin reikää.

Mikäli kyy ei eritä myrkkyä, voi puremakohta jäädä oireettomaksi. Kyyn myrkky itsessään sisältää kudosta vaurioittavia aineita, jotka aiheuttavat kudostuhoa ja turvotusta. Myöhemmin oireet voivat muuttua oksenteluksi, ripuliksi, päänsäryksi ja jopa tajunnanhäiriöiksi.

Purema voi aiheuttaa myös allergisen reaktion, joka voi esiintyä kurkunpään turvotuksena sekä hengenahdistuksena. Yleensä vakavampia oireita aiheutuu vain yhdelle neljästä.

Myöhemmin purema voi aiheuttaa vielä raajojen tuntohäiriöitä, rakkuloita sekä jopa 1-2 kuukautta kestäviä värimuutoksia iholla tai munuaisvaurioita.

Mitä tehdä, jos kyy puree?

Kyyn pureman ensiavussa tärkeintä on pysyä rauhallisena. Vanhoista Hollywood-elokuvista tuttu cowboy-niksi myrkyn imemisestä pois puremasta ei ole mitään hyötyä, joten se kannattaa unohtaa suoraan. Puremakohtaa ei tule käsitellä tai koskea millään tavalla.

Asiantuntijoiden mukaan kyypakkauksina markkinoiduilla hydrokortisonituotteilla ei myöskään ole osoitettu olevan hyötyä pureman hoidossa. Tosin niistä ei ole haittaakaan.

Toimi sen sijaan näin:

  1. Rauhoitu
  2. Kohota puremakohta, jos mahdollista. Irrota kaikki korut ja kiristävät esineet, sillä alue voi turvota.
  3. Hälytä apua soittamalla hätänumeroon 112. Kerro missä olet ja mainitse, että sinua on purrut kyy.
  4. Vältä liikkumista. On tärkeä olla liikkumatta ja välttää lihastyötä, mikäli se on mahdollista.
  5. ÄLÄ käytä tulehduskipulääkkeitä, sillä ne voivat aiheuttaa tuhoa munuaisissa myrkyn kanssa yhdistettynä.
  6. Pureman uhri on syytä aina toimittaa lääkärin tutkittavaksi.

Uhri saatetaan ottaa tarkkailuun sairaalassa, mikäli hän on lapsi, vanhus, raskaana tai vakavasti sairas. Tavallinen perusterve ihminen pääsee terveyskeskuksesta pureman jälkeen tavallisesti pois jo samana päivänä.

Oletko törmännyt vielä kyykäärmeisiin tänä keväänä? Entä oletko koskaan joutunut kyyn tai muun käärmeen puremaksi? Kerro meille kokemuksistasi Facebookin kommenteissa. Muista myös jakaa tätä artikkelia, jotta useammat ihmiset saavat lukea sen.

LUE MYÖS:

 

Lue lisää aiheesta...