38-vuotias nainen muutti seniorikotiin – elämänsä paras päätös

Australialaisnainen muutti vanhuksille tarkoitettuun asuntolaan ja yllättyi matalasta vuokrasta ja vanhusten eloisuudesta.

Vuosi sitten 38-vuotiaan australialaisnaisen elämä muuttui, kun hän erosi pitkäaikaisesta kumppanistaan ja joutui etsimään uutta kotia.

Asunnon löytäminen ei kuitenkaan ollut helppo nakki, sillä Australiassa vuokrat voivat olla yllättävän kalliita. Hän asui väliaikaisesti Airbnb -asunnossa, joka vasta olikin kallista.

– Etsin asuntoa, joka täyttäisi kaikki kriteerini, mutta johon minulla olisi varaa, nainen kertoo Business Insiderille. Nainen esiintyy jutussa nimettömänä.

Etsinnän aikana nainen vieraili tätinsä luona, johon tällä on läheiset välit.

Täti asuu seniorikodissa tai tarkemmin ottaen vanhuksille tarkoitetulla asuinalueella. Tällaiset asuinalueet ovat suosittuja Australiassa mutta myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja niiden etuna on yhteisöllisyys.

Asuinalueella asuu yli 55-vuotiaita tyypillisesti 60–80-vuotiaita aikuisia, jotka voivat vielä huolehtia itsestään. Alueet ovat käytännössä paikkoja ikäihmisille, jotka eivät tarvitse vielä yhtä intensiivistä hoitoa kuin vanhainkodissa.

Nainen meni vierailemaan tätinsä luokse ja kertoi tälle etsivänsä asuntoa. Täti innostui ja kertoi, että hänen naapurustossaan on vapa asunto vailla vuokralaista.

– En ymmärtänyt, kuinka asunto voitaisiin vuokrata minulle ikäni takia, mutta tätini sanoi, että poikkeuksia on ollut ennenkin, nainen kertoo.

– Hän oli huippu varma ja vakuutti minulle, että jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti.

Uusi koti yllätti

Hieman epäröiden mutta kiinnostuneena nainen jätti asunnosta vuokrahakemuksen. Kuusi viikko myöhemmin hän sai tietää, että hänet oli valittu uudeksi vuokralaiseksi, ja hän allekirjoitti sopimuksen.

– En tiennyt ensin, miten samaistuisin iäkkäämpiin naapureihini tai sääntöihin kuten vierailuaikoihin ja hiljaisuuteen, nainen kuvaili.

Hänen ennakkoluulonsa kuitenkin musertuivat nopeasti, kun hän pääsi asumaan uuteen kotiinsa. Uusi asuinalue vaikutti naisen yllättävin tavoin – psyykkisesti, henkisesti ja sosiaalisesti.

– Minulla ei ole koskaan ollut kummallinen olo täällä. Se että vietän aikaa ihmisten kanssa jolla ei ole kiire minnekään tai eivät ole teknologiariippuvaisia on tehnyt paljon hyvää mielenterveydelleni, australialainen kertoo.

Myös taloudellisesti uusi asuinpaikka on naiselle lottovoitto. Asunnon vuokra on huokeat 500 Australian dollaria kuukaudessa vesi- lämmitys- ja sähkökuluineen. Samankokoiset kolmiot Melbournen kaupungissa maksavat yleisesti 2800–3200 Australian dollaria kuukaudessa.

”Elämäni paras päätös”

Nainen on asunut seniorialueella vuodenpäivät ja kertoo nauttivansa olostaan suunnattomasti. Väliaikaisratkaisu on muodostunut kodiksi, ja elämä on rauhallista.

– Päiväni alkavat usein sillä, että kuulen naapurieni soittavan vanhaa ”kulta-ajan” musiikkia. Juon kahvia rauhassa sanomalehteä lukien ja käyn kävelyllä, hän kuvailee.

Nainen kertoo myös osallistuvansa naapuruston väen kanssa yhteisiin tuolijoogahetkiin ja käyvänsä bingossa. Hän myös juttelee usein vanhuksien kanssa kirjoista, ruoanlaitosta ja heidän elämänkokemuksistaan. Töitä nainen tekee freelancerina iltapäivisin.

Kiireettömän elämäntavan ohella kenties tärkein asia, jonka nainen on oppinut, on vanhuuden valoisuus.

– On helpottavaa tietää, ettei seitsemän- ja kahdeksankymppiset ole ollenkaan huono juttu. Olen nähnyt, että vielä vanhempanakin on mahdollista päättää omista asioista, aloittaa uusia harrastuksia, ystävystyä ja viettää hyvää elämää.

Yhteisö on opettanut hänelle myös lisää ystävyydestä. Iäkkäiden naapurien leipoessa naiselle piiraita, hän auttaa yhteisöään hoitamalla asioita ja auttamalla arjen askareissa.

– Kaikki täällä välittävät toisistaan, nainen kuvailee.

– Joka kerta kun osallistun yhteisiin pelihetkiin, tajuan, että tämä on ollut elämäni paran päätös.

Kerta kaikkiaan ilahduttava tarina, josta jokainen voi ottaa oppia omaan elämäänsä. Yhteisöllä, ystävillä ja naapureillamme on paljon merkitystä, ja emme pärjäisi ilman toisiamme.

Mitä ajattelet naisen päätöksestä muuttaa senioritaloon? Jaa ajatuksesi meille Facebookissa!

LUE LISÄÄ:

 

Lue lisää aiheesta...