
Kesä tuo tullessaan kasvimaan yltäkylläisyyden, ja yksi aliarvostettu aarre on ehdottomasti lipstikka, eli liperi.
Tämä voimakasarominen yrtti on jo monessa pihassa kasvanut siihen mittaan, että on aika ryhtyä sadonkorjuuseen. Mutta mitä lipstikasta kannattaa tehdä? Vastaus on yksinkertainen ja herkullinen: lipstikkasuolaa.
Lipstikkasuola on kotikokin salainen ase – se on helppo valmistaa, säilyy pitkään ja tuo ruokaan syvyyttä ilman keinotekoisia ainesosia. Se on erinomainen vaihtoehto perinteisille kasvisliemikuutioille, ja sopii moneen: keittoihin, patoihin, kastikkeisiin, perunoihin, munakkaisiin – tai mihin tahansa, johon kaipaat makua lisää.
Näin valmistat lipstikkasuolan
- Kerää lipstikkaa reilusti. Valitse hyväkuntoiset varret ja niputa oksat kimpuiksi.
- Kuivaa lipstikat. Ripusta kimpun kuivumaan ilmavaan paikkaan, kuten keittiön kattoon tai verhotankoon. Nopeampaa lopputulosta kaipaava voi käyttää uunia: levitä lehdet pellille ja kuivata 50 asteessa, kunnes ne ovat täysin kuivia.
- Murustele lehdet. Kun lehdet ovat rapsakoita, murskaa ne morttelissa tai surauta tehosekoittimessa.
- Lisää suola. Yhdistä lipstikkarouhe ja hieno merisuola suhteessa 1:1. Sekoita huolellisesti.
- Säilö. Kaada valmis lipstikkasuola kannelliseen purkkiin – se säilyy hyvin kuivassa ja viileässä.
Lipstikkasuola tuo ruokaan kesän makua keskellä talvea. Sen yrttinen, hieman umaminen aromi rikastuttaa ruokaa ilman keinotekoisia lisäaineita. Se on myös mainio lahjaidea – kauniiseen purkkiin pakattuna lipstikkasuola on lämminhenkinen tuliainen tai joululahja.
Muista, että lipstikka on vahvaa – aloita pienellä määrällä ja lisää makusi mukaan. Kokeile sitä esimerkiksi nakkikeittoon tai paahdettujen perunoiden päälle, niin tiedät mistä puhutaan.
Kesän yrtit ovat nyt parhaimmillaan – ja lipstikkasuola on yksi parhaista tavoista säilöä niiden maku talven varalle. Tee siis pieni erä tai koko sato kerralla – tämä helppo, luonnollinen ja maukas mauste tuo ruokaasi uuden ulottuvuuden!
LUE MYÖS:
- Yksi pieni kikka toimii kuin taika raparperin kasvattamisessa
- 4 aineksen sämpylät valmistuvat kuin itsestään