5 ruokaa, joita ei pitäisi lämmittää uudestaan tai säilyttää yön yli

Monilla ihmisillä saattaa olla arkisin varsinkin jääkaappi pullollaan erilaisia ruoantähteitä sekä laatikoihin pakattuja aterioita, jotka olet ajatellut syöväsi myöhemmin.

Tähteiden säästäminen syötäväksi seuraavana päivänä ei ole vain käytännöllistä, vaan se säästä aikaa ruoanlaitossa ja estää myös hävikkiä, kun vanhoja ruokia ei tarvitse heittää pois.

Jotkut ruoat myös suorastaan paranevat ajan myötä, joten ne voi hyvällä omalla tunnolla syödä vielä päiviä valmistuksen jälkeen. Toiset ruoat taas saattavat pilaantua helpommin tai muodostaa nopeammin haitallisia bakteereita, jos niitä ei syödä pian valmistamisen jälkeen.

Sitten on olemassa tiettyjä ruoka-aineita ja ruokalajeja, joita ei pitäisi lämmittää uudestaan lainkaan – vaikka idea olisi miten houkutteleva. Tässä on listattuna nyt viisi yleisintä ruokatyyppiä, joiden kanssa on syytä olla hyvin varovainen, jos niitä aikoo syödä vuorokautta valmistamisen jälkeen.

Vaara ei liity niinkään ruoan makuun vaan siihen, että niillä voi oikeasti olla terveydelle haitallisia vaikutuksia. Kuka tahansa ruokamyrkytyksen läpi käynyt tietää, ettei se ole mikään mukava asia…

1: Lehtivihannekset, kuten pinaatti, selleri ja lehtisalaatti

Vihreä on vain hyväksi ruokavaliossa, eikö vain? Kyllä, mutta se ei tarkoita, että kyseiset ruoka-aineet säilyisivät erityisen hyvin tai, että niitä olisi suositeltavaa lämmittää uusiksi.

Lehtivihannekset, eli vihreät lehtikasvikset, sisältävät paljon nitraattia, josta voi muodostua nitriittiä sekä nitroamiineja lämmityksen yhteydessä. Näillä yhdisteillä on tutkimuksissa havaittu olevan yhteys syöpään ja muihin vakaviin terveysongelmiin.

Siinä missä lämpimän lehtisalaatin syöminen silloin tällöin ei varmasti aiheuta kenenkään äkillistä kuolemaa, mutta välttääkseen kaikkia riskejä voi olla parempia idea syödä lehtivihannekset kylmänä ja tuoreeltaan.

2: Riisi

Riisi on oleellinen osa monien maiden ruokakulttuuria. Lähes jokainen meistä myös aika ajoin lämmittää uudestaan jo keitettyä riisiä, mutta sen suhteen tulisi olla hyvin tarkkana.

Keitetty riisi voi sisältää Bacillus cereus -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Mikäli keitettyä riisiä säilytetään huoneenlämmössä liian kauan, voivat bakteerin itiöt lisääntyä ja tuottaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia aiheuttava myrkkyä.

Keitetty riisi. Kuvituskuva / Shutterstock

Tämän takia asiantuntijat kehottavatkin viilentämään keitetyn riisin tunnin sisällä valmistuksesta ja säilyttämään sitä jääkaapissa mahdollista uudelleen lämmitystä varten. Keitetyn riisin saa lämmittää uusiksi kertaalleen, kunhan sen lämmittää höyryävän kuumaksi.

Mitä useampia kertoja saman ruoan jäähdyttää ja lämmittää, sitä korkeampi riski ruokamyrkytykselle on.

3: Kananmunat

Pilalle menneet kananmunat ja ruokaan liittyvät sairaudet kulkevat hyvin vahvasti käsi kädessä.

Kun kananmunia lämmitetään uudestaan, niistä vapautuu rikkiyhdisteitä, jotka voivat johtaa vatsaongelmiin. Uudelleen lämmitettäessä munien tuoreus, haju, koostumus ja maku myös muuttuvat.

Kenties vielä huolestuttavampaa on se, että liian pitkään seisseet munat voivat saastua myös vaarallisista bakteereista, kuten pahamaineinen salmonella.

4: Sienet

Sienet ovat herkkiä lämpötilan vaihtelulle ja niiden uudelleen kuumentaminen voi johtaa sienten proteiinien hajoamiseen sekä synnyttää yhdisteitä, jotka aiheuttavat vatsavaivoja.

Vääränlainen säilytys lisää bakteerien kasvun riskiä, joten varmista, että säilytät sienesi oikein niin ennen ruoan valmistamista kuin sen jälkeenkin.

5: Merenelävät

Todennäköisesti jokainen tietää melko hyvin, miten tärkeää mereneläviin liittyviä ruoantähteitä on kohdella oikein.

Merenelävistä valmistetut ruoat tunnetusti menevät pilalle nopeasti, joten niiden lämmittäminen uusiksi – edes seuraavana päivänä – ei ole suositeltavaa. Vaikka ruoka näyttäisi ja tuoksuisi ihan hyvältä, siihen voi olla jo muodostunut bakteereita tai myrkkyjä, jotka aiheuttavat terveydellisiä ongelmia.

Merenelävät ja kalaruoat pilaantuvat hyvin nopeasti. Kuvituskuva / Shutterstock

Alentaaksesi ruokamyrkytykseen liittyvää riskiä merenelävien kohdalla on suositeltavaa laittaa valmistettu ruoka jääkaappiin heti valmistamisen jälkeen ja syödä se 24 tunnin sisällä.

Oletko itse koskaan joutunut kokemaan ruokamyrkytystä? Mikä sen sinulle aiheutti? Kerro meille Facebookin kommenteissa ja muista myös jakaa tätä vinkkiä kaikkien luettavaksi.

LUE LISÄÄ:

 

Lue lisää aiheesta...