Miksi jotkut ihmiset kuolevat nukkuessaan? Lääkäri vastaa

Ajatus nukkuessa kuolemisesta on todennäköisesti käynyt mielessäsi useammin kuin kerran. Kyse on pelottavasta ajatuksesta, jollaista ei haluaisi päähänsä juuri ennen kuin laskee päänsä tyynylle ja sulkee silmät illalla.

Samaan aikaan asiasta voi olla hyvä tietää enemmän, jotta voit välttyä mahdollisilta riskeiltä. Näin asiantuntijat ja lääkärit kertovat siitä:

Ylivoimaista pelkoa nukkumista tai nukahtamista kohtaan kutsutaan somnifobiaksi. Useimmiten sen taustalla vaikuttavat syyt liittyvät pelkoon kontrollin menetyksestä tai jopa kuolemasta nukkumisen aikaan. Joidenkin kohdalla nuo pelot ovat niin voimakkaita, että ne vaikuttavat jo elämän laatuun ja terveyteen. Mutta mitä tällaisten pelkojen takana todella on, ja onko nukkuessa tapahtuvan kuoleman taustalla jotain oikeasti vaarallista?

Perehdytään nyt niihin juurisyihin, miksi jotkut ihmiset menehtyvät nukkuessaan ja mitä asioita sekä riskejä siihen liittyy.

Liikaa unta

Tiesitkö, että liikaa nukkuminen voi olla ongelmallista? Vuosien varrella unta on tutkittu monella tavoin ja yleisin ajatus on edelleen se, että ihminen tarvitsee riittävän määrän unta terveyden ja kehon hyvinvoinnin takia. Mikäli nukut kuitenkin yli seitsemän tai kahdeksan tuntia yössä, kannattaa nyt kiinnittää huomiota – se voi olla varoitusmerkki.

Tutkijoiden mukaan liiallisen nukkumisen ja ennen aikaisen kuoleman välillä on nimittäin selkeä linkki, kertoo The Guardian.

Kymmenen tuntia yössä nukkuminen kohottaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 30% verrattuna ihmiseen, joka nukkuu vain kahdeksan tuntia. Tämä kävi ilmi vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa, joka ilmestyi The Journal of the American Heart Association julkaisussa.

Kymmenen tuntia kestäneet yöunet on yhdistetty myös jopa 56% korkeampaan riskiin menehtyä halvaukseen ja 49% korkeampaan riskiin menehtyä sydän- tai verisuonitauteihin.

Miksi ihmiset kuolevat nukkuessaan

Nottinghamin yliopistossa työskentelevä lääkäri Milind Dosvani avasi vuonna 2023 antamassaan haastattelussa Newsweekille yön aikana nukkuessa tapahtuvien kuolemien mysteeriä. Sovanin mukaan nämä äkilliset ja hiljaiset kuolemat ”liittyvät useimmiten sydämeen, keuhkoihin tai aivoihin”.

Ihmiset voivat kuolla unissaan monista eri syistä, mutta yleisin syy on äkillinen sydänkohtaus. Vuonna 2021 Hearth Rhytmnsissä julkaistun tutkimuksen mukaan jopa 22% näistä yöllisistä kuolemista tapahtuu 22:00 ja 06:00 välisenä aikana.

Yllättävä unenaikainen kuolema

Sovani nosti esiin myös toisen riskitekijän, joka liittyy vahvasti kesken unen tapahtuviin kuolemiin.
– Diabetesta sairastavat ihmiset voivat joskus menehtyä nukkuessaan johtuen alhaisista sokeritasoista, hän kertoo.

Yllättävälle unenaikaiselle kuolemalle on olemassa myös oma termi: Dead-in-Bed Syndrom (DIB). Sillä viitataan ykköstyypin diabetesta sairastavaan henkilöön, jossa hän käy nukkumaan ilmeisen terveenä, mutta ei enää herää.

Tällaisen äkillisen unenaikaisen kuoleman riski on korkeampi nuorilla ykköstyypin diabeetikoilla, jotka ovat alle 50-vuotiaita. Kyse on kuitenkin harvinaisesta oireyhtymästä.

Pompen tauti

On olemassa myös monimutkaisempia ja harvinaisempia terveydellisiä tiloja, jotka voivat johtaa ihmisen kuolemaan unen aikana. Yksi näistä on esimerkiksi uniapnea, jossa hengitys katkeaa säännöllisesti ja alkaa sitten uudestaan unen aikana. Joissain tapauksissa apnea voi johtaa kuolemaan, ellei sitä ole hoidettu.

Mikäli olet huolissasi oman unesi katkonaisuudesta, on hyvä idea ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa. Siihen liittyen on olemassa erilaisia testejä, jotka voivat paljastaa sairastatko esimerkiksi juuri uniapneaa. Aikuisten obstruktiiviseen uniapneaan voidaan käyttää apuna niin kutsuttua CPAP-laitetta, joka tuottaa maskin tai putken kautta tasaisen ilmavirtauksen unen aikana.

Sovani kertoo hoitaneensa myös kerran potilasta, jolla oli harvinainen geneettinen Pompen tauti. Kyseisessä taudissa potilaan kehon soluihin kertyy glykogeenia. Terveyskylän mukaan sairauden aiheuttaa vajaasti toimiva alfa-glukosidaasi, jota tarvitaan lysomeissa sijaitsevan glykogeenin hajottamiseen. Tauti voi johtaa vakavaan lihasheikkouteen ja kuihtumiseen. Ilman diagnoosia tai hoitoa se voi olla jopa hengenvaarallinen.

Palleahalvaus

Palleahalvauksen kaltaiset tilat, joissa jokin osa palleaa ei toimi kunnolla, voivat tehdä hengittämisestä vaikeaa etenkin makuuasennossa. Lääkärin mukaan halvaus voi sotkea keuhkojen toiminnan ja johtaa erilaisiin komplikaatioihin.

Toinen varottava asia on epileptikon äkkikuolema (Sudden Unexpected Death in Epilepsy – SUDEP), jolla tarkoitetaan epileptikon äkillistä, odottamatonta ja ei-väkivaltaista kuolemaa, jolle ei ruumiinavauksessa paljastu selkeää anatomista syytä. Käytännössä epilepsia kohtaus voi tällaisissa tapauksissa aiheuttaa ongelmia potilaan hengityksessä tai sydämen rytmissä, kertoo CDC.

Nukkuessa kuolemisen riskiä kasvattavat myös hallitsematon korkea verenpaine sekä sydänongelmat. Mikäli sinulla on mitään tällaisista oireista, on asiaa syytä pitää silmällä.

Terveelliset elämäntavat, riittävä uni, hyvä ruokavalio ja liikunta yhdistettynä säännöllisiin lääkärintarkastuksiin näyttelevät kaikki tärkeää roolia tällaisten riskien minimoimisessa.

Aivotärähdys – pidä tätä silmällä

Mikäli olet lyönyt pääsi kovaa tai kärsinyt kovasta iskusta, on tärkeää pitää silmällä tiettyjä yksityiskohtia. Vakavat aivovammat voivat joskus johtaa äkilliseen kuolemaan ja useimmiten kesken unen. Oireet kuten pahoinvointi, jatkuva päänsärky tai laajentuneet pupillit ovat kaikki asioita, jotka saattaa olla helppo sivuuttaa pään loukkaamisen jälkeen. Näitä ei kuitenkaan pidä jättää hoitamatta, eikä ”yön yli nukkuminen” oireiden kanssa ole hyvä idea, sillä se voi johtaa aivoverenvuotoon ja jopa kuolemaan.

Aivotärähdyksen jälkeen onkin aina tärkeä hakeutua lääkäriin ja sen jälkeen nukkua valvotusti, jolloin joku voi tarkkailla vointiasi läpi yön ja pitää tilannetta silmällä.

Onko unissaan kuoleminen kivuliasta?

Unen aikaisen kuoleman kivuliaisuus riippuu täysin siitä, mikä kuoleman on aiheuttanut. Osa ihmisistä nukkuu pois kaikessa rauhassa tuntematta mitään kipuja tai edes tiedostamatta, mitä on tekeillä.

Toiset taas saattavat herätä hetkeksi tuntien kauhua tai hätäännystä ennen kuolemaa. Sydänkohtauksen ja hengitysongelmien kaltaiset tilat voivat aiheuttaa kipuja ennen kuolemaa.

LUE MYÖS:

 

Lue lisää aiheesta...